Chór Polski w Wollongong

Chór Polski zawsze był i jest podporą wszystkich naszych uroczystości związkowych i kościelnych. Istnieje od wczesnych początków Związku Polskiego. Olbrzymie zasługi w tworzeniu i rozwoju chóru, polskiej pieśni religijnej, ludowej i narodowej włożyli nieocenieni: pan J. Szwaja, pan J. Szajewski, pan C. Mikołajewicz, pani B. Nieborak a obecnie p. K. Tokarz.

Na przestrzeni lat chór dawał koncerty w domu polskim w Wollongong, w kościele w Wollongong i Unanderra, Townhall w Wollongong, Multicultural Village Warrawong, Berrima Penrose Park, Marayong, Ashfield oraz w Nursing Home w Warilla. W 2002 roku Chór nagrał płytę w Radiu SBS – „Pieśni polskie – piękna jest ojczyzna nasza”.
W ostatnich latach kierownictwo chóru po panu C. Mikołajewiczu i pani B. Nieborak objął p. K. Tokarz. Chór kontynuuje tradycje pielęgnowane przez poprzedników biorąc aktywny udział w akademiach, uroczystościach religijnych i patriotycznych, występach w domach opieki i okolicznościowych wyjazdach do polskich ośrodków religijnych: Marayong i Berrima.

Mimo uszczuplonego składu w dalszym ciągu krzewimy polskie pieśni religijne, ludowe i narodowe. Chór ma swoje próby w Domu Polskim w każdy pierwszy i trzeci wtorek miesiąca o godzinie 10.00 rano. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do brania udziału w naszym chórze.

Spotkania w każdy pierwszy i trzeci wtorek o 10.00 rano