Zapisz swoje dziecko na zajęcia z tradycyjnego tańca polskiego!

Mały “Wawel’ powstał w sierpniu 2012 r. Grupa przyjmuje w swoje szeregi dzieci w wieku od lat 4. Swoją działalnością odpowiada za rosnące zapotrzebowanie wśród Polaków w Illawarra na tego rodzaju działalność.

Mały Wawel

Nasi członkowie to dzieci, wnuki i prawnuki Polaków, którzy w taki właśnie sposób zyskują możliwość kontaktu z polską spuścizną kulturalną, ucząc się tańca i śpiewu. Mały  “Wawel” regularnie występuje na głównych uroczystościach i akademiach odbywających się w Domu Polskim. Swoimi występami wspiera także lokalne inicjatywy takie jak między innymi ” Kultural Karnaval” organizowany przez college  St. Marys ‘Star of the Sea’ w Wollongong.

Wszystkie kostiumy w których występuje grupa wykonane zostały ręcznie przez członków Związku Polskiego.  Są to tradycyjne stroje polskie, które idealnie współgrają z wykonywanymi tańcami przez naszych małych tancerzy. Grupę mały ,,Wawel” prowadzą Joanna Laba i Stefanie Kusters. Obie panie od ponad 10 lat tańczą balet klasyczny (egzamin na Royal Academy of Dance).

Mały ,,Wawel” spotyka się na próbach w piątki od godz. 19.00 do 20.00. Próby odbywają się tylko w trakcie roku szkolnego.